Parijs heeft niet één, twee, of drie, maar vier vrijheidsbeelden


Gebouwd: 1885
Architect: Bartholdi

Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

parijsmijnstad - Frederic BartholdiNew York kreeg het Statue of Liberty, ontworpen door Bartholdi, als geschenk van de stad Parijs. Een kopie (4,5 meter) van het ontwerp stond altijd in de tuin van Palais du Luxembourg, maar is inmiddels verhuisd naar Musée d'Orsay. Een iets grotere (11,2 meter) staat in de kapel van Musée des Arts et Métiers, voor de ingang nog een iets kleinere en de grootste (11,5 meter) staat op het Île aux Cygnes, ter hoogte van de Pont Grenelle. Leuk detail is dat het grote beeld in New York, dat geheel uit koperen platen bestaat, is bevestigd aan een geraamte ontworpen door Gustave Eiffel en zijn medewerkers. Het ontwerp is uitgevoerd door de Franse beeldhouwer Frederic Bartholdi, als model zou zijn moeder, Charlotte Bartholdi, model hebben gestaan. Anderen zeggen dat het zijn geliefde en latere vrouw is geweest, Jeanne-Emilie Bartholdi en weer andere zijn ervan overtuigd dat de godin Hera Bartholdi heeft doen inspireren. We zullen het nooit weten.

Vrijheidsbeeld Parijs

Het vrijheidsbeeld van Parijs staat op het puntje van Ile des Cygnes

parijsmijnstad - Musée des Arts et MétiersBuiten de maat om zijn er toch enkele verschillen. In New York (46 meter) staat op het boek dat ze vasthoud de datum 4 juli 1776, de datum van de Amerikaanse Onafhankelijksverklaring. Bij Pont Grenelle (11,5 meter) staan er twee data, naast die van Amerika staat er ook 14 juli 1789, de dag van de Franse Revolutie. De kleinste van de drie (ca. 4,5 meter) die in de tuinen van Palais Luxembourg stond, heeft op het boek 15 november 1889 staan, de datum waarop de dame bij Pont Grenelle werd ingehuldigd. Bij Pont Grenelle werd in 1885 eerst een gipsen beeld neergezet omdat het bronzen beeld nog niet klaar was. Om te voorkomen dat ze met haar rug naar het presidentiële paleis, het Élysée, zou komen te staan, keek ze in het begin naar de Eiffeltoren. Toen uiteindelijk in 1889 het bronzen werd geplaatst, werd ze ook maar omgedraaid, met haar gezicht richting New York.
De kleinste die tot december 2011 in Jardin Luxembourg (La Liberté Eclairant le Monde) stond, is inmiddels verhuisd naar Musée d'Orsay, ze had een te zwaar leven in het openbare park, het was vaak het doel van vandalen. Deze dame werd geschonken door Bartholdi aan de stad Parijs ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1900. In het Musée des Arts et Métiers werd de kopie gebruikt als schaalmodel voor het grote beeld in New York.

parijsmijnstad-Vlam-Diane

Een replica van de vlam van het Vrijheidsbeeld is te zien nabij de Pont de l’Alma. Deze Vrijheidsvlam is al jarenlang beplakt met gedachtenissen aan Prinses Diana die in de Alma-tunnel verongelukte.

Een wat uitgebreider verhaal over Prinses Diana en de Vrijheidsvlam staat op deze pagina.