Eten en drinken in Parijs, van goedkoop tot heel duur


Restaurants zouden in Parijs zijn uitgevonden. In totaal zijn er ongeveer 8000, uiteenlopend van 3-sterren restaurants tot vele bistro’s en cafés waar men een simpel menu kan bestellen. De Guide Michelin (2015) heeft maar liefst 84 namen vermeld in zijn befaamde ‘rode gids’, maar ongetwijfeld zal het aantal McDonald’s niet veel meer of minder zijn. Vrijwel alle keukens van de wereld zijn in Parijs vertegenwoordigd.

Place du Tertre Montmartre Parijs

Place du Tertre - Montmartre

Er zijn vele horecagelegenheden met terras in Parijs. Drinken op een terrasje is in Parijs vaak duurder dan binnen staande drinken aan de bar, zeker op locaties als Place du Tertre op de bovenstaande foto. Als je wilt eten zijn de verschillen nog groter. Van een goedkoop (en meestal redelijk goed) menuutje tot duur, heel duur. Verstandig is om vooraf even de kaart te bekijken.

Hieronder een kleine selectie van beroemde namen;


Café le Procope

Adres: 13 Rue de l'Ancienne Comédie [GoogleMaps]
Website: www.procope.com

Restaurant Procope Parijs

Café Le Procope, het oudste cafe van Parijs. In 1686 opende Francesco Procopio dei Coltell uit Palermo, hier een koffiehuis nabij een oude Jeu de Boulesbaan. De Italiaan verkocht ook de eerste ijsjes in Parijs, een nieuwigheid die aan het hof in Versailles zeer geliefd was. Toen vlakbij enkele jaren later het prestigieuze Académie Française zijn deuren opende werd het een druk bezocht theatercafe. Het heeft trots een aantal foto’s/prenten van beroemde bezoekers in zijn etalage uitgestald. Enkele van de vele bekende stamgasten waren Balzac, Victor Hugo, Napoleon, Robespierre, Desmoulins, Danton, Marat, etc. Wat zullen hier een interessante én geheime gesprekken hebben plaatsgevonden! De mooiste verhalen gaan rond over dit oude koffiehuis. Zo zou Napoleon ooit zijn hoed hebben achtergelaten als onderpand voor een onbetaalde rekening. De hoed hangt ‘als bewijs’ ingelijst aan de muur, tja...


La Tour d'Argent

Adres: 15 Quai de la Tournelle [GoogleMaps]
Website: www.latourdargent.com

Tour Argent Parijs

La Tour d’Argent, pal aan de Seine met uitzicht op de basiliek Notre Dame, is een gastronomisch instituut met een Michelin ster (had er eerder maar liefst drie) en bestaat al sinds 1582. Onder de talrijke beroemdheden die hier de afgelopen vier eeuwen aanschoven, bevinden zich koning Lodewijk XIV, schilder Salvador Dali, actrice Marilyn Monroe en de Japanse keizer Hirohito en vele anderen. Vooraf reserveren is een must en de weekenden zijn meestal al maanden vooruit volgeboekt.


Lapérouse

Adres: 51 Quai des Grands Augustins [GoogleMaps]
Website: www.laperouse.com

Restaurant Lapérouse Parijs

Een romantische plekje voor het avondeten is Lapérouse, op de Quai des Grands-Augustins. Beschilderde panelen buiten het restaurant bereiden je voor op een Tweede Keizerrijk interieur, met prive-cabines voor diners en overspelige avontuurtjes.


Brasserie Julien

Adres: 16, Rue du Faubourg Saint-Denis [GoogleMaps]
Website: www.julienparis.com

parijsmijnstad Brasserie Julien

Brasserie Julien is één van de oudste, maar ook misschien wel de mooiste Art Nouveau brasserie van Parijs. Vol met spiegels en ornamenten en daarnaast goed eten voor een redelijk betaalbare prijs.
Twee jaar voor de Franse Revolutie begon Jean-François Gauthier met een taverne, iets wat je vandaag de dag een café zou noemen. Met vaste klanten uit de kunstenaarswereld o.a. Paul Huet, Theodore Rousseau, maar ook hun vriend Alexandre Dumas, werd het een van de eerste "concert-cafes". In 1857 trad Mademoiselle Agar regelmatig hier op, ze zou later uitgroeien tot één van de grootste actrices van de Comedie Française. Edouard Fournier, besloot in 1901 er een bouillon (restaurant) van te maken, waar klanten vlees en groentebouillon konden eten. Fournier vroeg fantasierijke Art Nouveau kunstenaars om het restaurant te versieren. Ze versierden het met bloemen, pauwen en nimfen die verschenen en verdwenen in de reflecties van de grote spiegels. Fournier's neef, Julien Barbarin, erfde het restaurant in1920. Hij liet drie grote spiegels plaatsen die werden versierd met bloemen, ontworpen door Charles Buffet. In 1938 gaf Julien Barbarin zijn naam aan het restaurant en werd het vanaf dat moment bekend als 'Chez Julien ". Jean-Paul Bucher verwierf het pand in 1975 en maakte er een brasserie van, en met groot succes. Je kunt hier zomaar bekende mensen tegenkomen, zoals Jean-Paul Gaultier, Fabrice Luchini, Lorant Deutsch of Angelina Joli.


Bouillon Chartier

Adres: 7 rue du Faubourg Montmartre [GoogleMaps]
Website: www.bouillon-chartier.com

parijsmijnstad Bouillon Chartier

..........en dan natuurlijk Chartier, het tegenovergestelde van de bovengenoemden. Het is een goed(koop), autenthiek, druk, maar leuk restaurant met een geschiedenis vanaf 1896 en dat nog helemaal in de stijl van de belle époque is.

De obers zijn supersnel, vriendelijk en altijd in voor een grapje. Alles wat je bestelt wordt gewoon op het tafelkleed geschreven. Het is voor Parijse begrippen goedkoop, maar de kans is aanwezig dat je bij andere mensen aan tafel wordt gezet. Maar als je je niet stoort aan een papieren tafelkleed en servetten en niet perse een luxe (lees duur) 4- of 5-gangen menu hoeft, dan is dit echt geweldig! Ik kom er al jaren en elke keer als ik Parijs bezoek ga ik hier wel een keer eten. Slakken in knoflookboter......!!
Let op! Openingstijden zijn van 11.30 tot 22.00 uur, na tienen kom je er echt niet meer in.


Brasserie BofingeR

Adres: [GoogleMaps]

parijsmijnstad-BofingeR

BofingeR, al 150 jaar een culinair avontuur. Vlakbij Place de la Bastille ligt brasserie BofingeR, de oudste brouwerij van de Elzas in Parijs.
Deze buurt, gelegen tussen de Marais en de wijk Faubourg-Saint-Antoine, was vroeger het hart van de meubelmakers en timmerlieden. Veel van deze vaklieden kwamen uit de Elzas. In 1864 begon Frédéric Bofinger hier een kantine met bier en worsten.
BofingeR had veel succes en al snel begon hij met uitbreiden door de aangrenzende panden van de buren te kopen en verfraaide zijn kantine tot restaurant/brasserie. Uit deze tijd is de nog steeds aanwezig de ovalen koepel die ontworpen is door Neret Royet en een eerbetoon is aan Gambrinus, symbool van bierminnaars.
Vandaag de dag staat er uiteraard nog steeds zijn Elzasser zuurkool op de menukaart, maar ook zijn Fruits de Mer zijn wereldberoemd. Een toppertje met een echte Parijse sfeer.


Quartier Latin

Adres: [GoogleMaps]

Quartier Latin parijs

Loop eens door de middeleeuwse straatjes als Rue Xavier Privas, de Rue Saint-Séverin of de Rue de la Huchette.  Grieks, Japans, Thais, Italiaans, Chinees, werkelijk elke geur en smaak uit de wereld kom je hier tegen. Verwacht in het Quartier Latin niet in elk restaurant de beste kwaliteit, maar sommige bieden voor een redelijk betaalbare prijs een prima maaltijd. Het kan hier, vooral ‘s avonds, behoorlijk druk zijn. De kans dat je gewoon met z’n tweeën lekker ruim aan één tafeltje komt wordt dan wat kleiner, maar dat heeft ook wel weer z’n charme.