Batignolles-Monceau, het 17e van Parijs


parijsmijnstad - 17e arrondissement van Parijsis een wat minder bezochte wijk van Parijs. En toch zijn er best een aantal leuke plekjes. Ook hier kan de liefhebber van stedelijk groen zijn hart ophalen, het Parc Monceau. Op de zondagen dé ontmoetingsplek van trimmend Parijs. Wandel trouwens niet alleen in het park, maar ook om het park heen. Hier staan prachtige hôtels en herenhuizen. Loop maar eens door Rue Rembrandt of Avenue van Dijck (jawel, onze Nederlandse schilders) en je kijkt je ogen uit.
Onbekend bij de toeristen is de Notre-Dame de Compassion met z’n droevige geschiedenis. Voor de dames zijn er de winkels rond Place de Clichy, een geldverslindende plek. Te duur? Ga naar de markt van Batignolles en snuffel tussen de koopwaar en producten uit werkelijk de hele wereld.

De moeite waard...


→  Notre-Dame de Compassion
→  Parc Monceau
→  Place Wagram
→  Square des Batignolles
→  Avenue Villiers

parijsmijnstad - Bezienswaardigheden 17e arrondissement van Parijs


Notre-Dame de Compassion

Gebouwd: 1842-1843
Architecten: Lefranc en Fontaine
Opdrachtgever: Koningin Marie Amelie
icono-mapa-65

Compassion Parijs

Zoals zoveel kerken in Parijs werd ook deze kapel gebouwd om een gebeurtenis te herdenken. Ook deze voor toeristen redelijk onbekende heeft een verhaal. Het speelt zich af tijdens de regeerperiode van Lodewijk-Philips.

parijsmijnstad - Ferdinand FilippeOp 13 juli 1842 ging de populaire prins Ferdinand-Philippe, de zoon van Louis, naar Chateau de Neuilly voor de inspectie van de regimenten in Saint-Omar. Zijn paard en wagen wordt verkeerd ingespannen en aan het einde van de Rue de Ternes komt het tot een noodlottig ongeval. In de kruidenierswinkel van Cordier wordt nog geprobeerd te reanimeren, maar de opgelopen schedelfractuur zorgt ervoor dat de prins enkele uren later, in het bijzijn van de koninklijke familie, zijn laatste adem uitblaast.
Koningin Marie Amelie is ontroostbaar om het verlies van haar 32-jarige zoon. Op de plek van de kruidenierswinkel wordt een kapel gebouwd, toegewijd aan Saint-Ferdinand, in een neo-Byzantijnse stijl gevormd door een Grieks kruis. In de kapel is een sculptuur van Ferdinand-Philippe te zien in een stervende houding met boven hem een engel kijkend naar de hemel. De veertien gebrandschilderde ramen in de kapel vertegenwoordigen de koninklijke familie.
De kapel moest vanwege de aanleg van het Palais de Congrès in 1964 maar liefst 150 meter worden verplaatst. Steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd, heeft hij nu zijn plek gevonden in het totaalbeeld van Porte Maillot.


Parc Monceau

Aangelegd: 1779
Architect: Louis Carrogis
Opdrachtgever: Philips van Orléans
icono-mapa-65

Parc Monceau Parijs

Het Parc Monceau is één van de eerste landschapsparken van Parijs, vernoemd naar het kleine dorp  Monceaux dat hier vroeger lag, en bevindt zich op de grens van het 8e en 17e arrondissement. Het park was ooit eigendom van Philips van Orléans en werd ontworpen door Louis Carrogis. Ten tijde van de Revolutie, en na het afhakken van het hoofd van Philips, werd het als nationaal bezit verklaard, maar werd tijdens de daarop volgende Restauratie weer teruggegeven aan de familie Orléans. Uiteindelijk werd het in 1860 verkocht aan de stad Parijs. Het voormalige koninklijke park werd omgetoverd om te voldoen aan de eisen van de tijd. Nadat het was gerestaureerd, werden er hekken rondom het park aangebracht en kreeg het zijn uiteindelijke gezicht.

Tijdens het Tweede Keizerrijk kwamen er herenhuizen en elegante avenues rondom het park.

Hotel Emile Parijs

Eén van die prachtige herenhuizen is Hôtel d’Emile-Justin Menier, aan de Avenue Van Dyck

In het park vind je objecten die je hier niet direct verwacht zoals een Egyptische piramide, een colonnade van corintische zuilen, een grot en zelfs een windmolen. Voor de rest is de tuin opgesierd met beelden van Guy de Maupassant, Frédéric Chopin, Charles Gounod, Ambroise Thomas en Edouard Pailleron. Het gazon ligt bezaaid met gebroken Romeinse zuilen, overwelfde doorgangen en vergeten beelden.

André Jacques Garnerin, de eerste man ter wereld die een parachutesprong zonder raamwerk maakte, viel hier zowat te pletter op 22 oktober 1797, na een slingerende val met zijn eigengemaakt ontwerp. Nu gebeurde dat wel vaker met hem, maar het lullige was dat hij overleed toen hij een balk op zijn hoofd kreeg, echt lullig……tijdens het bouwen van een parachute.

Tolhuis Parc Monceau Parijs

De toegangspoort naar het Parc Monceau aan de kant van Place de la République Dominicaine, met één van de vier overgebleven tolhuizen van de Muur van de Belastingpachters, een stadsmuur rond Parijs uit de periode van Lodewijk XVI. Het hek is gemaakt door Gabriel Davioud.


Place Wagram


icono-mapa-65

Place Wagram, vernoemd naar de Slag bij Wagram, één van de de grootste veldslagen van Napoleon.


Square des Batignolles

Aangelegd: 1862
Architect: Jean-Charles Alphand

Opdrachtgever: Napoleon III
icono-mapa-65

Square Batignolles Parijs

Het Square des Batignolles is een naturalistisch Engels aandoend park uit 1862, aangelegd ten tijde van Napoleon III en uiteraard Baron Haussmann. het ligt in het voormalige dorp Batignolles dat als 17e arrondissement aan Parijs werd toegevoegd. Het park is ontworpen door Jean-Charles Alphand, die ook het Parc Montsouris en Parc Monceau ontwierp. De naam Batignolles zou afgeleid zijn uit de Latijnse naam Batilles, wat molen betekent. Er zijn grasvelden, mooie oude bomen, een paar standbeelden en een grot. De vijver in het park zit vol met koikarpers en meer dan 300 eenden. Een waterval komt uit in de vijver, waar in het midden een standbeeld uit 1930 staat van Louis de Monard, getiteld Vautours (gieren). Er staan vier oude platanen uit de 19e eeuw. Voor kinderen is er een uitgebreide speeltuin met een draaimolen.

Niet ver hiervandaan kun je iedere zaterdag, zondag en maandag tussen 9.30 uur en 18.00 uur in St.-Ouen gaan slenteren op de beroemde antiek- en vlooienmarkt Le Marché aux Puces de Saint-Ouen. Deze markt bestaat al sinds 1885 en beslaat meer dan 6 hectare. Hier wordt echt van alles verkocht, van oude meubels tot oude postzegels. Op de meer dan 2000 ‘winkeltjes’ (vroeger goedkoop, nu niet meer) komen iedere week zo’n 70.000 bezoekers af.


Avenue Villiers


icono-mapa-65

Le Dome - Avenue Villiers Parijs

Schitterend woonblok met het terras Le Dôme de Villiers, hoe kan het anders.... aan de Avenue Villiers