Passy, het 16e arrondissement van Parijs


parijsmijnstad - 16e arrondissement van Parijsis misschien wel de meest prestigieuze woonwijk van Parijs. Het heeft dan wel niet veel monumenten en bezienswaardigheden, maar liefhebbers van Art Nouveau kunnen geen betere plek vinden in Parijs. De huurprijzen zijn in dit arrondissement het hoogst van de stad. Een veel voorkomende naam is Hector Guimard, bekend van zijn metroingangen, die hier veel huizen heeft ontworpen. Maar er is ook nog een dorpse sfeer te vinden, gezellige straatjes als rue l'Annonciation en rue de Passy. Het Palais de Chaillot is een mooie foto-lokatie, met als uitzicht de Eiffeltoren. Een monument dat de laatste jaren veel publiek trekt is de Vlam van Diana. Op deze plek is de ingang van de tunnel waar Lady Diana, samen met haar vriend Dodi Al Fayed en hun chauffeur Henri Paul, in 1997 omkwam bij een auto-ongeluk. Aan de westkant vind je het Bois de Bologne, met voor toeristen nog onbekende plekjes.

parijsmijnstad - Bezienswaardigheden 16e arrondissement van Parijs


Palais Chaillot

Gebouwd: 1937
Architecten: Carlu, Boileau en Azema
Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

Trocadero Parijs

Dit paleis is in 1937 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling. Hier stond eerder een ouder paleis uit 1867 met de naam Palais du Trocadero en gebouwd op de heuvel van het voormalige dorp Chaillot. Het wordt door de Parijzenaar nog steeds Trocadéro genoemd, herinnerend aan de Spaanse vesting Trocadéro die in 1823 werd veroverd door de Franse troepen. Net als zijn voorganger heeft het een grote boog met twee zijvleugels, ontworpen in een moderne stijl. Op 10 december 1948 werd in het Palais de Chaillot de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens aangenomen. Het Palais Chaillot herbergt een aantal musea, onder andere het scheepvaartmuseum en het museum voor etnologie, zeg maar volkerenkunde.

Trocadero Parijs

Op het grote open plein, Esplanade des Droits de l’Homme, vind je de 'gouden' sculpturen van Paul Belmondo, Léon-Ernest Drivier et Marcel Gimond. Ook is dit één van de beste fotolocaties met zicht op de Eiffeltoren. Vooral ‘s avonds worden hier bussen vol met toeristen gedumpt, die zich vergapen aan ‘het symbool van Parijs’.

Trocadero Parijs


Cimetière de Passy

Aangelegd: 1825
Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

Begraafplaats Passy Parijs

Het Cimetière de Passy is een wat onbekender en kleinere begraafplaats dan Père Lachaise, Montmartre of Montparnasse. Het ligt sinds 1825 een beetje verscholen achter de publiekstrekker Trocadéro met zijn prachtige uitzicht op de Eiffeltoren. Zonder ook maar een iemand tekort te doen liggen hier (in aantal) minder grootheden, maar enkele bekendheden zijn Claude Debussy (componist), Édouard Manet (schilder), Berthe Morisot (schilderes), Marcel Renault (autobouwer), Fernandel (komiek) en Bảo Đại, de laatste keizer van Vietnam. Zoals ook op de andere begraafplaatsen in Parijs zijn er prachtige gedenkstenen, monumenten en kleine tot zeer grote graftombes te zien. Het grootst is die van Marie Bashkirtseff, een Russchische aristocrate en kunstschilderes die op 25 jarige leeftijd overleed aan tuberculose. Haar grootste naamsbekendheid verwierf ze niet alleen door de schilderkunst, maar vooral door haar dagboeken die een mooi beeld schetsen van het leven van een jonge vrouw aan het eind van de 19e eeuw.

Begraafplaats Passy Parijs

De begraafplaatst wordt omarmt door een grote muur met opvallende beeldengroep die de herinnert aan de 2e Wereldoorlog. Als je dan toch in de buurt bent om een foto te nemen van de Eiffeltoren, loop even naar de overkant van het plein, mooi en verrassend.


Pont de Bir-Hakeim

Aangelegd: 1878
Architect: Louis Biette
Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

Velen vinden de Pont Alexandre III de mooiste brug van Parijs en over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Als ze mij vragen wat de mooiste van de 37(!) bruggen is die in Parijs de Seine oversteken….. moet ik altijd twijfelen.

Pont Bir Hakeim Parijs

De pont de Bir-Hakeim werd in 1878 gebouwd door Louis Biette, speciaal voor de Wereldtentoonstelling en verbind het 15e met het 16e arrondissement. Het heeft een dubbele functie, een weg voor het verkeer en daar bovenop een spoorbrug voor metrolijn 6. De brug voor het verkeer is weer verdeeld in drieën, een trottoir, fietspad en een autoweg. Dit alles gescheiden door gietijzeren kolommen. De brug heeft een lengte van 237 meter en een breedte van zowat 25 meter. De zijkanten van de brug zijn versierd met gietijzeren versierselen, gemaakt door Gustave Michel.
Op een uitbouwing in het midden van de brug staat een standbeeld uit 1930 van de Deense beeldhouwer Wederkinch, een cadeau van de Deense gemeenschap in Parijs. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de Eiffeltoren. De brug boort zich letterlijk en figuurlijk in het 16e arrondissement om uit te komen bij metrostation Passy.

De wat vreemde naam heeft de brug te danken aan de aan de Slag bij Bir-Hakeim. Een veldslag tussen het Franse leger met generaal Marie-Pierre Koenig en het Duits/Italiaanse Afrikakorps onder commando van maarschalk Rommel. Deze beroemde en zware veldslag vond plaats in 1942 in Libië nabij het stadje Bir-Hakeim. Overigens heeft de brug de naam pas sinds 1948, voorheen heette het Passy Viaduct en was meer een wandelpad met bomen en bankjes.

De brug boort zich letterlijk en figuurlijk in het 16e arrondissement om uit te komen bij metrostation Passy.


Port Dauphine

Aangelegd: 1900 (metro station)
Architect: Hector Guimard

Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

Metro Port Dauphine Parijs

Aan het randje van de bewoonde wereld van het 16e arrondissement en aan het begin van Bois de Boulogne kun je nog één van de twee oude metroingangen vinden die Hector Guimard (1867-1942) rond 1900 ontwierp voor de stad Parijs. Aan het eind van metrolijn 2 ligt station Porte Dauphine met zijn ‘Métropolitain’ingang in Art Nouveau stijl. De naam Dauphine heeft het te danken aan de vierde dochter, Marie Antoinette, van Maria Theresa en keizer Frans I van Oostenrijk. Ze werd in 1770 de echtgenoot van de latere koning Lodewijk XVI.
Overigens kun je nog veel van de werken van Guimard zien in het 16e, er staan een behoorlijk aantal huizen gebouwd in zijn stijl. Zijn misschien wel meest bekende werk is Castel Béranger, helaas is dit schitterende huis in de rue de la Fontaine (16e) niet voor publiek geopend.
In totaal heeft Hector Guimard 140 metroingangen gemaakt en is zijn stijl onlosmakelijk verbonden met de stad Parijs. De ander overgebleven metroingang mét glazen overkapping staat in de Montmartre, op Place Abbesses (lijn 12).


Rue de l'Annonciation Parijs

De oude buurt, omgeving Rue de l'Annonciation, heeft veel gezonde winkels.



Bois de Boulogne

Aangelegd: 1852
Opdrachtgever: Napoleon III
icono-mapa-65

Jardin d'Acclimatation Parijs

Aangelegd in 1852? Niet helemaal juist, want we hebben het hier over misschien wel het oudste ‘monument’ van Parijs. Het bos was er natuurlijk altijd al, alleen werd het grondig aangepakt in het midden van de 19e eeuw. Tot aan de 14e eeuw had het de naam Bois de Rouvray en was domein van vele kloosters. Het werd door Philips Augustus aangekocht van de monniken om er een groot jachtterein van te maken. Jagen was toen geen sport zoals nu vaak het geval is, maar een broodnodig werk. Het werd in het begin van de 15e eeuw een gevaarlijk terrein omdat veel misdagdigers en dieven hier toevlucht zochten. Lodewijk XIV liet er veel nieuwe bomen aanplanten, dit omdat hout een ernstig tekort had door de vele nieuwe oorlogsschepen die hij liet bouwen.

Sinds 1852 is het officieel eigendom van de stad Parijs en werd het door de stadsvernieuwer Haussmann veranderd in de vorm zoals we het 846 ha grote park nu nog kennen. Op de Avenue Lonchamp werd tussen 1855 en 1858 een paardenrenbaan gebouwd. Naast de vele waterpartijen, tennisbanen en andere sportgelegenheden zijn er 35 kilometer voetpaden, 8 kilometer fietspaden en 29 kilometer rijpaden (voor het geval je je paard bij je hebt). Op de Avenue Lonchamp werd tussen 1855 en 1858 een paardenrenbaan gebouwd en elk jaar vind er natuurlijk hét tennistoernooi van Frankrijk plaats, het Roland Garros. Aan de noordkant van het park vinden we het Jardin d'Acclimatation, een grote speeltuin met een kindermuseum. Er is verder nog een camping, dierentuin, een rozentuin, golfbanen, je kunt er kano’s huren, en sinds 2014 is de Fondation Louis Vuitton een grote publiekstrekker.

Foundation Lois Vuitton Parijs

Dit zeer aparte gebouw is van de hand van de beroemde architect Frank Gehry. Gehry is bekend door veel gebouwen waaronder het Guggenheim museum in Bilbao, Weisman Art Museum in Minneapolis en het Walt Disney Concert Hall in Los Angeles.
Het museum werd in zes jaar gebouwd en huisvest een privécollectie van bestuursvoorzitter Bernard Arnault, met merendeel werken uit de 20e eeuw.

Onze tip, bestel vooraf een kaartje voor de Fondation Louis Vuitton, inclusief pendeldienst en VIP-toegang.

Ook bijzonder leuk om te doen is een bezoekje brengen aan het eiland(je) met daarop restaurant Le Chalet des Iles met een terras én prachtig uitzicht. Je wordt dan per bootje naar het eiland gebracht, er is geen oeverbinding. Het eiland is niet groot en ideaal voor een wandeling.

Overdag is het goed toeven in Bois de Boulogne en is er genoeg te beleven voor jong en oud. Dit veranderd als de nacht valt, travestieten en transseksuelen oefenenen hier hun prostitutieberoep uit.


Luís de Camões Parijs

Monument ter ere van de Portugese dichter Luís de Camões (1525-1580), Boulevard Delessert