Vaugirard, het 15e arrondissement van Parijs


parijsmijnstad - 15e arrondissement van Parijsis een echte woonwijk en er wonen dan ook de meeste Parijzenaren per km2. Tour Montparnasse steekt met zijn 209 meter overal bovenuit en het dakterras is zeker een bezoekje waard. De St.-Christophe de Javel is een kerk die vroeger zelfs auto’s inzegende. Dit heeft niet alleen als reden dat Christophe de beschermheilige is van de reizigers, maar ook omdat hier vroeger de Citroën fabrieken gelegen waren. Als eerbewijs aan deze Franse autobouwer ligt hier het mooie Parc André Citroën. Een modern stadspark met verschillende tuinen en voor de kinderen een ‘echte’ ballon die, weliswaar aan een kabel, maar liefst 150 meter hoog gaat. Het resultaat.....een volle broek, maar een prachtig uitzicht over Parijs.

parijsmijnstad - Bezienswaardigheden 15e arrondissement van Parijs


Tour Montparnasse

Gebouwd: 1969-1974
Architect: Robert Saubot
Opdrachtgever: Stad parijs


icono-mapa-65tiqets parijs

Tour Montparnasse Parijs

Een 210 meter hoge ovale toren van glas en staal. Mooi???

Volgens de meeste Parijzenaars absoluut niet! Er wordt wel eens gezegd dat je het mooiste uitzicht over Parijs hebt vanaf Tour Montparnasse, want dan zie je hem niet staan. Waar een ieder het over eens is, dat het een knap staaltje van bouwtechniek is. Alleen al het glas wat hier is gebruikt, schrik niet, 39.000 m2. Alles staat op een fundering van 70 meter, heeft een totale vloeroppervlakte van 112.000 m2 en een gewicht van 130.000 ton! Overdag vinden 7.000 kantoormensen, op één van de 59 verdiepingen, hier hun werk. Een van de 25 supersnelle liften brengen de meer dan 600.00 toeristen per jaar in 38 seconden met een snelheid van 60 km/uur naar de 56e verdieping, waar zich een restaurant bevindt met een mooi uitzicht. Ook op deze verdieping is een expositie over de bouw van deze torenflat. De laatste 3 verdiepingen doe je per voet, op weg naar het openluchtterras op 210 meter hoogte dat één van de mooiste vergezichten biedt van heel Parijs. Mooier als van de Eiffeltoren? In ieder geval heb je het idee wat meer onder je voeten te hebben. De ‘open’ constructie van de Eiffeltoren is voor mensen met hoogtevrees een aparte ervaring. En vergeet niet het nadeel van de lange wachttijden en de dure prijzen van liften van de Eiffeltoren.

Wat cijfertjes:
• 210 meter hoog
• 112.000 mvloeroppervlakte
• 59 verdiepingen
• 130.000 ton aan gewicht
• 25 liften
• 7200 ramen
• 39.000 mglas
• 1306 treden, mocht je met de trap gaan
• 70 meter fundering
• meer dan 600 km electrische bedrading
• meer dan 600.00 toeristen per jaar

Begin 2011 was het dakterras even gesloten voor een grondige renovatie, maar is in juli weer geopend voor het publiek. Daar waar je vroeger in wind en regen stond is nu een geheel glazen wand met overkapping gemaakt. In de midden van het platform zijn uitschuifbare zonneschermen geplaatst. Of elke (flitsende) fotograaf de glazen panelen op prijs zal stellen, moet de toekomst uitwijzen.

Door schade en schande word je wijs, moeten ze ook in Parijs hebben gedacht. Vandaar dat de veiligheidsvoorzieningen veel strenger zijn dan de Eiffeltoren, waar al vele mensen zelfmoord hebben gepleegd, door simpelweg naar beneden te springen. Permanente bewaking en stalen hekken moeten dit hier verhinderen, en met succes. Weer beneden gekomen loop je over ondergronds winkelcentrum met een parkeergarage voor ca. 600 auto’s, wat tevens een waar paradijs is voor skating Paris.

Update 19-09-2017
de winnaar is bekend: New AOM, de drie Franse agentschappen Chartier-Dalix, Franklin Azzi en Hardel & Le Bihan, gaan de komende jaren de toren geheel onder handen nemen. De renovatie zal bestaan uit een nieuwe heldere gevel, er gaat iets met wind i.c.m. ventilatie gebeuren en veel groen en (hangende) tuinen. Het klusje is begroot op € 300 miljoen, dus zal uiteindelijk wel zo'n € 600 miljoen gaan kosten. Het werk start in 2019 en zal rond 2023, als de toren zijn 50e verjaardag viert, klaar zijn. Uiteraard allemaal net op tijd voor de Olympische Spelen van 2024 die in Parijs worden gehouden.

Vanaf 209 meter heb je wel een schitterend uitzicht over Parijs.

De vernieuwing van de wijk Montparnasse is eindelijk (zowat) klaar. Het vernieuwde gezicht van de wijk bevat een supermodern treinstation, ‘Porte Oceane’, dat geschikt is voor de snelle TGV en een nieuw plein ‘Place de Catalogne’. Al met al een gedurfd idee om bovenop de rails eerst een dikke laag parkeerruimte aan te leggen, dan een winkelcentra, daar bovenop tuinen en kinderspeelplaatsen met daarachter een torenflat van 59 verdiepingen.

 

Onze tip, bestel vooraf een kaartje voor Tour Montparnasse en je loopt zo langs alle wachtende mensen naar binnen.


St.-Chrisophe-de-Javel

Gebouwd: 1926-1933
Architect: Charles-Henri Besnard
Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

St.-Chrisophe-de-Javel - Parijs

De eerste kerk ter wereld die gemaakt is met pre-fab betonnen panelen die in de fabriek werden gemaakt en daarna ter plekke zijn gemonteerd (1930). De voorgevel is van baksteen en beton en heeft een standbeeld van de heilige Christophe, die beschermheilige is van reizigers. Eerder stond hier een houten kapel uit 1864, maar deze verdween in 1920.
In de toegangspoort zijn muurschilderingen te zien van Saint Christophe die niet alleen reizigers beschermt, maar ook piloten, treinmachinisten en motorrijders. Ook komen er boten, auto’s, luchtballonnen en vliegtuigen in voor. Dit heeft allemaal te maken met de wijk waar de kerk in staat: hier waren destijds de autofabrieken van Citroën gevestigd, maar ook fabrieken waar locomotieven werden gemaakt en luchtballons. De aartsbisschop van Parijs kwam hier in de jaren 30 van de vorige eeuw zelfs de auto’s van de kerkgangers zegenen.

St.-Chrisophe-de-Javel - Parijs

Van de buitenkant is het misschien niet de mooiste, maar binnen (donker en slecht verlicht) is het een prachtige kerk, zeker een bezoek waard.


Metro Javel - Tour Eiffel Parijs

Vanaf het RERstation Gare de Javel heb je een prachtig gezicht op de Eiffeltoren.



Vrijheidsbeeld(en)

Gebouwd: 1885
Architect: Frederic Bartholdi

Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

Vrijheidsbeeld Parijs

parijsmijnstad - Vrijheidheidsbeeld ParijsNew York kreeg het Statue of Liberty, ontworpen door Bartholdi, als geschenk van de stad Parijs. Een kopie (4,5 meter) van het ontwerp stond altijd in de tuin van Palais du Luxembourg, maar is inmiddels verhuisd naar Musée d'Orsay, een iets grotere (11,2 meter) staat in het Musée des Arts et Métiers en de grootste (11,5 meter) staat op het Île aux Cygnes, ter hoogte van de Pont Grenelle. Leuk detail is dat het grote beeld in New York, dat geheel uit koperen platen bestaat, is bevestigd aan een geraamte ontworpen door Gustave Eiffel en zijn medewerkers. Het ontwerp is uitgevoerd door de Franse beeldhouwer Frederic Bartholdi, als model zou zijn moeder, Charlotte Bartholdi, model hebben gestaan. Anderen zeggen dat het zijn geliefde en latere vrouw is geweest, Jeanne-Emilie Bartholdi en weer andere zijn ervan overtuigd dat de godin Hera Bartholdi heeft doen inspireren. We zullen het nooit weten.

Buiten de maat om zijn er toch enkele verschillen. In New York (46 meter) staat op het boek dat ze vasthoud de datum 4 juli 1776, de datum van de Amerikaanse Onafhankelijksverklaring. Bij Pont Grenelle (11,5 meter) staan er twee data, naast die van Amerika staat er ook 14 juli 1789, de dag van de Franse Revolutie. De kleinste van de drie (ca. 4,5 meter) die in de tuinen van Palais Luxembourg stond, heeft op het boek 15 november 1889 staan, de datum waarop de dame bij Pont Grenelle werd ingehuldigd. Bij Pont Grenelle werd in 1885 eerst een gipsen beeld neergezet omdat het bronzen beeld nog niet klaar was. Om te voorkomen dat ze met haar rug naar het presidentiële paleis, het Élysée, zou komen te staan, keek ze in het begin naar de Eiffeltoren. Toen uiteindelijk in 1889 het bronzen werd geplaatst, werd ze ook maar omgedraaid, met haar gezicht richting New York.
De kleinste die tot december 2011 in Jardin Luxembourg (La Liberté Eclairant le Monde) stond, is inmiddels verhuisd naar Musée d'Orsay, ze had een te zwaar leven in het openbare park, het was vaak het doel van vandalen. Deze dame werd geschonken door Bartholdi aan de stad Parijs ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1900. In het Musée des Arts et Métiers werd de kopie gebruikt als schaalmodel voor het grote beeld in New York.

Pont d'Alma - Vlam Diana - Parijs

Een replica van de vlam van het Vrijheidsbeeld is te zien nabij de Pont de l’Alma. Deze Vrijheidsvlam is al jarenlang beplakt met gedachtenissen aan Prinses Diana die in de Alma-tunnel verongelukte.

Een wat uitgebreider verhaal over Prinses Diana en de Vrijheidsvlam staat op deze pagina.


Pont de Bir-Hakeim

Aangelegd: 1878
Architect: Louis Biette
Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

Velen vinden de Pont Alexandre III de mooiste brug van Parijs en over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Als ze mij vragen wat de mooiste van de 37(!) bruggen is die in Parijs de Seine oversteken….. moet ik altijd twijfelen.

Pont Bir Hakeim Parijs

De pont de Bir-Hakeim werd in 1878 gebouwd door Louis Biette, speciaal voor de Wereldtentoonstelling en verbind het 15e met het 16e arrondissement. Het heeft een dubbele functie, een weg voor het verkeer en daar bovenop een spoorbrug voor metrolijn 6. De brug voor het verkeer is weer verdeeld in drieën, een trottoir, fietspad en een autoweg. Dit alles gescheiden door gietijzeren kolommen. De brug heeft een lengte van 237 meter en een breedte van zowat 25 meter. De zijkanten van de brug zijn versierd met gietijzeren versierselen, gemaakt door Gustave Michel. Op een uitbouwing in het midden van de brug staat een standbeeld uit 1930 van de Deense beeldhouwer Wederkinch, een cadeau van de Deense gemeenschap in Parijs. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de Eiffeltoren. De brug boort zich letterlijk en figuurlijk in het 16e arrondissement om uit te komen bij metrostation Passy.
De wat vreemde naam heeft de brug te danken aan de aan de Slag bij Bir-Hakeim. Een veldslag tussen het Franse leger met generaal Marie-Pierre Koenig en het Duits/Italiaanse Afrikakorps onder commando van maarschalk Rommel. Deze beroemde en zware veldslag vond plaats in 1942 in Libië nabij het stadje Bir-Hakeim. Overigens heeft de brug de naam pas sinds 1948, voorheen heette het Passy Viaduct en was meer een wandelpad met bomen en bankjes.

Pont Bir Hakeim Parijs

Een prachtig detail van de gietijzeren versierselen, gemaakt door Gustave Michel.

Onder de brug ligt het eiland Ile des Cygnes, van oorsprong een dijk voor het vroegere dorp Grenelle. Nu een mooie lokatie voor een wandeling van zowat een kilometer om uit te komen bij het Vrijheidsbeeld, dat aan de andere kant van het eiland staat.


Parc André Citroën

Aangelegd: 1992
Architecten: Gilles Clément en Alain Provost
Opdrachtgever: Stad Parijs
icono-mapa-65

Parc André Citroën Parijs

Het parc André Citroën is aangelegd op het voormalige terrein van de Citroën fabrieken.

Het eens zo roemrijke merk Citroën gaat in 1974 failliet en uit angst voor een enorme ontslaggolf stelt de Franse regering voor om Citroën te laten fuseren met Peugeot. Hieruit komt in 1975 de PSA groep voort.
Het terrein ligt dan al jaren braak als er dan in 1986 het plan ontstaat om er een futuristich stadspark en tuin van te maken. Het is een beetje een somber park (mijn mening), zeker als in het naseizoen de fonteinen niet werken, maar neemt het niet weg dat het in het drukke Parijs een oase van rust is.


Als je geen last hebt van hoogtevrees is er de mogelijkheid met een ballon op te stijgen tot 150 meter. Ondanks dat het aan een kabel vastzit, heb ik zelf nooit willen genieten van het waarschijnlijk prachtige uitzicht over Parijs.